April 2017 recensie training Sheza

Sheza

In november 2015 kocht ik mijn Quarab merrie Sheza. In eerste instantie ging alles super, ze werd ingereden wat werkelijk vlekkeloos liep en was een ontzettend lief en braaf paardje…al snel kwamen we erachter waarom ze zo rustig was: ze was hoogdrachtig..niemand had een idee gehad.

Om deze reden moest ze helaas 2 x kort na elkaar van stal wisselen (of in totaal 3x als je haar aankoop mee telt). Het overplaatsen met de trailer werd elke keer moeilijker omdat er bij 1 stal een slechte ervaring voor haar bij zat.Gelukkig is ze toen op een heerlijke plek gekomen om te kunnen bevallen en dat deed ze ook 2 weken nadat ze daar stond. Hier heeft ze even heerlijk kunnen genieten met haar veulentje.

Toen het tijd werd haar weer op te pakken bleek ik zelf zwanger. Erg veel heeft ze in die maanden dus niet gedaan behalve met zadel op longeren. Ook zat er weer een (definitieve) verhuizing aan te komen en nu naar ons nieuwe huis waar de paarden bij ons in de tuin  kwamen te staan. Na de geboorte van onze dochter ben ik langzaam weer begonnen met Sheza te trainen. Longeren, zadelen en uiteindelijk rijden. De eerste periode ging dat goed maar na ongeveer 2 maanden werd ze steeds gestresster en reageerde steeds angstiger. Ik schrok daar natuurlijk ook weer van en we kwamen in een duidelijke neerwaartse spiraal. Zo erg, dat ik haar afgelopen januari helemaal niet meer in handen kon krijgen, ze heeft een maand lang hier rond gelopen met haar winterdeken op zonder verzorgd te worden omdat ze niet wilde komen. Mijn opties waren natuurlijk hulp zoeken of als laatste redmiddel haar verkopen naar iemand die ze wel vertrouwde (ik had het idee dat het daar aan lag). Gelukkig zag ik bij de winkel waar we ons voer kopen een poster van Saskia hangen. Toen ik op de website ging lezen wat voor hulp ze bied bij welke ‘paardenproblemen’ herkende ik hier veel van, ik heb haar dan ook geschreven met de mededeling dat ik een paard die bijna alles van haar lijstje had… Niet gepakt willen worden, Bang voor de deken, moeite met zadel en hoofdstel opdoen, bang voor de dierenarts, niet meer vast gezet kunnen worden. Even een greep uit de dingen waar ik tegen aan liep.

Ik had al de afspraak gemaakt met Saskia maar ondertussen werden de problemen alleen maar erger…ik zag eigenlijk al geen andere oplossing dan mn geliefde paardje te verkopen! Gelukkig kwam ze letterlijk een dag na mn dieptepunt 😉

In de eerste sessie lukte het al snel weer contact te leggen met Sheza en het vertrouwen weer op te bouwen. Het ophalen uit het weiland en aanhaken aan het halstertouw waren de eerste stappen terug naar weer normaal met mn paard om kunnen gaan.

We hebben samen veel geoefend en voor de 2e sessie stonden we Saskia al op te wachten, gepoetst en al! De 2e sessie konden we alweer met het zadel en hoofdstel oefenen, Sheza vond het alleen maar leuk om weer aan het werk te gaan!

Sessie 3 betekende alweer oefenen met opstappen en wegrijden, wat ook super ging. Daarna kon ik haar ook alweer alleen opzadelen en met haar wegrijden.

Intussen rijden en oefenen we alweer 2x in de week samen. Het rijden gaat steeds beter, zo goed dat we zelfs al zonder problemen een galopje hebben geprobeerd. Je merkt aan Sheza dat ze echt weer lol in de interactie en de aandacht heeft! Het hoort er weer helemaal bij, ook het bij je komen staan in het weiland voor de aandacht.

De 4e sessie was een schriktraining en dat deed ze ook bijzonder goed! Op een winderige dag onder een vliegengordijn door lopen, over landbouwplastic lopen, langs vlaggen en ballen…

Ook een dierenarts bezoekje tussendoor met tips via de app van Saskia verliep bovengemiddeld goed!

Als laatste gaan we in ieder geval nog een keer trailerladen….ik ben benieuwd! De gekregen tips helpen ons ook enorm bij de opvoeding van ons veulen en de omgang met ons nieuwe paard! Kortom, super tevreden over de trainingssessies en de geboden hulp.