Coachen met hulp van paarden


De leiding willen nemen, maar niet goed weten hoe? Moeite met grenzen stellen? Dubbele signalen uitstralen waardoor de ander je niet begrijpt? Ontwikkel jezelf en kies ervoor gecoacht te worden met paarden. Dankzij de inzet van het paard krijg je direct inzicht in je eigen gedrag. Het paard werkt daarbij als een soort spiegel door feedback op het getoonde gedrag. Deze manier van coachen is een laagdrempelige manier om je talenten te (her)ontdekken, in balans te komen, je eigen kracht te versterken, je ruimte leren kennen en behouden, eigen thema’s, overtuigingen, blokkades of eventuele beperkingen te onderzoeken. Dat kan zowel op persoonlijk als op zakelijk gebied. Het uitgangspunt is jou (terug) te brengen in je eigen kracht.

Daarom met paarden
Paarden leven in het hier en nu en tonen geen sociaal wenselijk gedrag. Omdat paarden van oudsher vluchtdieren zijn, heeft het paard het vermogen om binnen een aantal seconden een levend wezen scannen. Het paard voelt feilloos aan wie er tegenover hem staat en weet de lichaamstaal als geen ander te lezen. Dit vermogen is de reden waarom een paard heel goed kan worden ingezet als coassistent tijdens het coachen.

Tijdens de sessies worden de volgende technieken ingezet: familie-opstellingen, loopbaan- en toekomstopstellingen, voice dialogue, ervaringsgericht, oplossingsgericht, systematisch coachen door te werken met metaforen, symboolopdrachten, tijdspad, teamcoaching. Ervaar de kracht van het paard en ervaar hoe het paard contact met je maakt, aandacht geeft, authentiek is, samenwerkt en richting geeft. Via het paard krijg je inzicht in het effect van je persoonlijke gedrag op een ander.

Voor wie

Coachen met paarden is geschikt voor iedereen die zichzelf op persoonlijk of professioneel vlak verder wil ontwikkelen of die zichzelf beter wil leren kennen. Denk daarbij aan het (her)ontdekken van talenten, in balans komen na een traumatische gebeurtenis, blokkades of beperkingen onderzoeken of als onderdeel van een re-integratie-traject. Het coachtraject start altijd met een intake waarin we aan de slag gaan met jouw coachvraag. Deze kan bijvoorbeeld betrekking hebben op:  

  • Communicatie
  • Persoonlijke leiderschap
  • Jezelf durven zijn
  • Assertiviteit
  • Grenzen aangeven
  • Keuzes maken
  • Overtuigingen
  • Vertrouwen

Wil je graag een coachsessie met paarden meemaken, maar heb je geen concrete coachvraag? Dit is helemaal niet erg want dan gaan we aan de slag met wat zich tijdens de sessie voor doet. Ervaring leert dat dit tot mooie inzichten leidt waarbij het gedrag van het paard een prachtige vertaling geeft naar situaties en voorbeelden uit het dagelijks leven.