Coachen met hulp van paarden


De leiding willen nemen, maar niet goed weten hoe? Moeite met grenzen stellen? Dubbele signalen uitstralen waardoor de ander je niet begrijpt? Ontwikkel jezelf en kies ervoor gecoacht te worden met paarden. Dankzij de inzet van het paard krijg je direct inzicht in je eigen gedrag. Het paard werkt daarbij als een soort spiegel door feedback op het getoonde gedrag. Deze manier van coachen is een laagdrempelige manier om je talenten te (her)ontdekken, in balans te komen, je eigen kracht te versterken, je ruimte leren kennen en behouden, eigen thema’s, overtuigingen, blokkades of eventuele beperkingen te onderzoeken. Dat kan zowel op persoonlijk als op zakelijk gebied. Het uitgangspunt is jou (terug) te brengen in je eigen kracht.

Daarom met paarden
Paarden leven in het hier en nu en tonen geen sociaal wenselijk gedrag. Omdat paarden van oudsher vluchtdieren zijn, heeft het paard het vermogen om binnen een aantal seconden een levend wezen scannen. Het paard voelt feilloos aan wie er tegenover hem staat en weet de lichaamstaal als geen ander te lezen. Dit vermogen is de reden waarom een paard heel goed kan worden ingezet als coassistent tijdens het coachen.

Tijdens de sessies worden de volgende technieken ingezet: familie-opstellingen, loopbaan- en toekomstopstellingen, voice dialogue, ervaringsgericht, oplossingsgericht, systematisch coachen door te werken met metaforen, symboolopdrachten, tijdspad, teamcoaching. Ervaar de kracht van het paard en ervaar hoe het paard contact met je maakt, aandacht geeft, authentiek is, samenwerkt en richting geeft. Via het paard krijg je inzicht in het effect van je persoonlijke gedrag op een ander.

Voor wie

Coachen met paarden is geschikt voor iedereen die zichzelf op persoonlijk of professioneel vlak verder wil ontwikkelen of die zichzelf beter wil leren kennen. Denk daarbij aan het (her)ontdekken van talenten, in balans komen na een traumatische gebeurtenis, blokkades of beperkingen onderzoeken of als onderdeel van een re-integratie-traject. Het coachtraject start altijd met een intake waarin we aan de slag gaan met jouw coachvraag. Deze kan bijvoorbeeld betrekking hebben op:  

  • Communicatie
  • Persoonlijke leiderschap
  • Jezelf durven zijn
  • Assertiviteit
  • Grenzen aangeven
  • Keuzes maken
  • Overtuigingen
  • Vertrouwen

Wil je graag een individuele coachsessie met paarden meemaken, maar heb je geen concrete coachvraag? Dit is helemaal niet erg want dan gaan we aan de slag met wat zich tijdens de sessie voor doet. Ervaring leert dat dit tot mooie inzichten leidt waarbij het gedrag van het paard een prachtige vertaling geeft naar situaties en voorbeelden uit het dagelijks leven.

Vanuit de opleiding Paardenkracht voor Pubers die ik gevolgd heb, geef ik cursussen voor Pubers vanaf 11 jaar. Dit zijn 5 bijeenkomsten met een terugkomdag voor groepjes van 4 tot 6 kinderen met thema’s die voor pubers en ouders zeer actueel zijn. Het kind ontwikkelt een positief zelfbeeld zodat het zich goed kan redden in nieuwe en/of lastige situaties. Deze cursus geef ik samen met mijn collega coach Marie-Josee ten Have van Black en White Paardencoaching.

Tijdens deze cursus komt met name het volgende aan bod; sociale vaardigheden (communiceren, grenzen aangeven en respecteren, samenwerken, in een nieuwe groep functioneren en je kunnen aanpassen indien gewenst), ruimte voor persoonlijk groei op het gebied van zelfvertrouwen, zelfbewustzijn, weerbaarheid, het omgaan met emoties en positief gedrag.

De cursus is educatief en praktisch van opzet en wordt gegeven in de buitenlucht waardoor leren leuk wordt. Doordat er in het begin van de cursus een persoonlijk Paardenkracht werkboek wordt gebruikt, kan de ouder zien wat er zoal gedaan is en hier thuis op inhaken. In de middag van de laatste cursusdag mogen de ouders(s) meedoen.

Vanaf april 2018 rond ik ook mijn opleiding Pony Power voor Kids af en daarmee mag ik eveneens de cursus op gebied van sociale emotionele ontwikkeling van kinderen in de leeftijd  van ongeveer 6 jaar tot 11 jaar aanbieden. Ook deze cursus wordt altijd gegeven onder begeleiding van 2 ervaren en gediplomeerde coaches.