DE COACH en EQUINOLOOG (3e jaars student)

Mijn naam is Saskia te Kampe, geboren in 1967, woonachtig in de Achterhoek en moeder van een studerende dochter. Ik ben parttime werkzaam binnen de overheid.

Cai en SaskiaMijn liefde voor paarden begon al op jonge leeftijd. Als jong meisje mocht ik voor een klein bedrag een paar rondjes op de pony van een boer in ons dorp rijden. Dit heb ik een tijdje gedaan tot mijn ouders een pony genaamd “Daddy” voor mij kochten.

Mijn geluk kon niet op, niet wetende dat de combinatie met de toen nog hengst en een onervaren ruitertje als ik, zoveel hilarische momenten met zich mee kon brengen.  Wisten wij veel. Het was dan ook letterlijk vallen en opstaan. In die tijd kon ik daar minder om lachen dan nu. Van Daddy heb ik de grondbeginselen van het rijden geleerd.

Uiteindelijk werden mijn benen te lang en kwam er een grotere pony waarmee ik wedstrijden tot aan de Z-klasse in dressuur en springen reed. Na mijn 18e ben ik overgestapt op paarden en momenteel rijd ik enkel en alleen nog recreatief. Sinds een aantal jaren heb ik een Fjord genaamd Cai.  Heel recent heb ik voor Cai een maatje met de naam Iwan gekocht. Iwan is een jonge Fjord die nog veel moet leren maar super braaf is in de omgang. Samen met Cai en Iwan houd ik de coachsessies en met Cai geef ik tevens les in grondwerk, loswerken en dubbele lijnen.

Mijn interesse in het gedrag van paarden is ook door Cai gekomen. Aanvankelijk wilde hij namelijk de trailer niet in. Ik was benieuwd wat daarvoor de reden was en ben in mijn omgeving gaan zoeken naar een gedragstrainer voor paarden. Via internet ben ik in contact gekomen met de opleiding tot E-quinoloog (instructeur/paardengedragstrainer). Ik besloot om deze opleiding E-quine [https://e-quine.com] bij Annemarie van der Toorn in Oudenhoorn te gaan volgen. Dit is een door de KNHS en NOC#NSF erkende niveau 3 instructeursopleiding. In 2014 ben ik gestart en inmiddels zit ik in het derde en tevens laatste studiejaar. Na het behalen van mijn diploma (in 2017) mag ik mij Instructeur paardengedrag, Gedragstrainer en Adviseur aankoopbegeleiding noemen. In dit filmpje verteld Annemarie van der Toorn over haar opleiding. https://youtu.be/np1QRxm3fe4

In datzelfde jaar ben ik eveneens gestart met de opleiding Equine Assisted coaching (http://www.keulseweg.nl ) bij de Keulseweg in Pijnacker. Deze methodiek is gebaseerd op Equine Assisted Psychotherapie; een intuïtieve coachmethodiek. Inmiddels heb ik het tweede verdiepingsjaar succesvol afgesloten. Deze opleiding is door de NOBCO/EMCC EQA-geaccrediteerd op practitioner niveau.

De combinatie van beide opleidingen is uniek; als expert op het gebied van de taal van paarden, weet ik als geen ander de zelfs kleinste signalen van het paard te herkennen, hetgeen zowel in de training met paarden als met coachen van mensen met het paard als co-assistent, goed in te zetten is. Ik richt mij eveneens op het trainen van de paarden en help de communicatie en band tussen eigenaar en paard te verbeteren of te herstellen.